Откраднаха златната броеница на кралицата на Шотландия Мери

Златната броеница, носена от Мери, кралицата на Шотландия при нейната екзескуция през 1587 година, беше открадната от замък в Южна Англия, предаде Ройтерс.

Скъпата вещ, на стойност 1,4 милиона долара, бе сред другите исторически предмети, задигнати от крадците. Мери, която е била романо-католичка, е била свалена от шотландския престол и вкарана в тъмница. След това е била обвинена в държавна измяна и екзекутирана по заповед на братовчедка й – протестантката Елизабет Първа, предава БТА.

Сред задигнатите предмети от изложбена витрина в замъка Аръндъл, в Западен Съсекс е имало сребърни и златни артефакти.

Полицията получила сигнал и пристигнала на място броени минути след обира в петък вечерта. Блюстителите на реда изследват всъдеход, който е бил опожарен скоро след кражбата.

Полицията изтъкна, че като злато, броеницата не е била толкова скъпа, колкото неоценима е историческата й стойност.

Мери за кратко вереме е била кралица на Франция. Тя е била прокудена от Шотландия от разбунтували се срещу нея аристократи и бяга на юг през 1568-а, когато е била 25-годишна. Тя поставя съдбата си в ръцета на братовчедка си Елизабет Първа. Според мнозина тя е с по-голямо право от нея за възкачването на английския престол. Но Мери се оказала нежелана гостенка. Тя е изпратена в различни замъци и тъмници, обвинена в заговор срещу английската кралица. В крайна сметка е обвинена в държавна измяна и бива обезглавена.

- реклама -