Обзор, референдум, Несебър, села

Откъснати от света: 600 села без рейс

Близо 600 села у нас нямат транспортна връзка с общинския или областния си център, което ги обрича на изолация и обезлюдяване.

Това научи „Телеграф“ от източници в транспортния бранш, според които положението с транспорта до малките населени места у нас никога не е било по-трагично.

Причината са крайно недостатъчният размер на държавните субсидии за автобусните превозвачи.

Те им се плащат, тъй като обслужването на малки населени места не генерира печалби.

Настоящите нива на субсидиите обаче не могат да компенсират загубите на превозвачите, които се увеличават заради намаляващ брой пътници и растящи цени на горивата и на фона на влошено финансово състояние на целия сектор след пандемията.

Според превозвачи огромни са и пропуснатите ползи заради ширещия се „сектор“ на нерегламентираните превози, които буквално крадат пътниците на легалния бранш.

Всичко това води до масов и рязък отказ на превозвачи да обслужват селски линии след 31 декември 2022 г., когато изтекоха редица договори за транспорт с общините.

Сред последните останали без рейс са села в Пещерско, Брациговско и Карловско. Има случаи и на предсрочно прекратяване на договори.

Връзка

„Отказите всъщност вече дори не касаят само селата.

Само преди дни превозвачът по линията София-Кюстендил обяви, че прекратява обслужването, тъй като не може финансово да се справи.

Цял областен град остава без автобусна връзка със столицата“, коментира за „Телеграф“ Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи ден след като правителството отпусна 27 млн. лв. за субсидиите за селски рейсове.

Според Милтенова обаче сумата все още е недостатъчна и тя няма да промени общата тенденция.

Надежда

Надеждите на бранша са държавата да се задвижи и да намери устойчив метод за компенсиране на загубите на превозвачите по губещите линии.

В момента тя плаща само за губещи превози до обезлюдяващи се и високопланински райони до два двупосочни курса на ден – общо 665 села.

Ключовото е, че селата трябва да са едновременнно и малки, и високопланински.

Така ако дадено населено място е под 500 жители, но не е над 750 м надморска височина, пари няма.

Ако пък е над 750 м височина, но е с население над 500 жители, пари пак няма. Според КАБ решението е в промяна на наредбата и разкачане на тези два критерия.

Идеята е субсидии вече да се плащат и за села с до 500 жители в равнините, както и за по-големи населени места в планините.

Превозвачите искат и държавата да плаща за три двупосочни курса на ден. Дали наредбата ще бъде променена обаче, предстои да се разбере.

Без лиценз

Превозвачите искат и държавата да намери начин да унищожи нелегалните превози. „Въпреки че те бяха криминализирани, реално промяна няма и леки коли и малки бусове повсеместно возят пътници без лиценз и без да плащат данъци и осигуровки“, каза Милтенова. Според нея поне 60 сигнала с доказателства са изпратени в прокуратурата.

Прокурори обаче масово отказват да образуват досъдебни производства с различни мотиви.

Най-често срещаният е бланкетният отказ поради това, че „деянието не поражда висока обществена опасност“.

„Държавата е длъжна да се задейства с всичките си лостове, защото това е проблем за цялото общество – това съсипва икономиката и допринася за демографската криза.

Това ограничава кръга от заселващи се там лица само до тези, които ползват автомобил. Иначе казано, ако нямаш кола, трябва да живееш в града. Това убива селата“, каза още Милтенова.

- реклама -