Откакто мерят температури: Май 2024 г. е бил най-горещият месец в света

Май 2024 г. е бил най-горещият месец, откакто изобщо се измерват температурите по света.
Той е и 12-ият пореден изминал месец с подобрени температурни рекорди. Това съобщи Службата на ЕС за климатичните промени „Коперник“.Средната температура на въздуха е била 15,9 градуса миналия месец. Това е с 1,52 градуса по-висока от средната за май от прединдустриалната епоха.

Новият доклад на „Коперник“, представен на Световния ден за опазване на околната среда – 5 юни,

беше отбелязан и от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Той за пореден път изрази загриженост за климатичните промени. В реч в Ню Йорк той сравни заплахата, която представляват те за човечеството, с тази от метеорита, унищожил динозаврите, отбелязва АФП.

С поредицата от рекорди „средната световна температура през последните 12 месеца (юни 2023 г. – май 2024 г.)

е най-високата, регистрирана някога“, сочат данните на „Коперник“.

Тя е „с 1,63 градуса над средна стойност от прединдустриалната епоха 1850-1900 г“. За щастие,  емисиите на парникови газове все още не водят до затопляне на планетата ни. Но безспорното е едно – май освен най-горещият към момента, вероятно ще бъде последван от още подобни счупени рекорди.

През последното десетилетие (2014-2023 г.) средното покачване е 1,19 градуса в сравнение с 1850-1900 г. Това сочи проучване, публикувано в списание Earth System Science Data и включващо около 60 водещи изследователи.

През 2024 г. природният климатичен феномен „Ел Ниньо“, който през последната година

засилваше последиците от глобалното затопляне,

„показва признаци на своя край“, обяви Световната метеорологична организация. Противоположното явление – „Ла Ниня“, синоним на по-ниски температури в световен мащаб,

трябва да настъпи по-късно тази година.

Това захлаждане обаче може да бъде средно много малко в сравнение със затоплящия ефект на човешките емисии, предупреждават климатолозите.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено