долар знак история песо символ

Откъде идва един от най-могъщите символи в съвременния свят – този на американския долар

Знакът за долар е сред най-могъщите символи в света.

Той е много повече от просто знака на американската валута.

Той е символ на американската мечта на цялото консуматорско общество, на алчността, на бруталния капитализъм. Със знакът $$$ се заиграва поп културата, художници (като Салвадор Дали или Анди Уорхол).

Широко се използва при компютърното кодиране и емотикони, означаващи просто пари или ругателен език.

И все пак, въпреки неговото повсеместно използване, произходът на знака за долар неясен, с множество конкуриращи се теории, които варират от староевропейските монети „толер“, до отношенията между испанските и американските търговци.

Монетата на долара- центът, логично е представен от малка буква „c“ с линия през нея, но в знака за долар няма „D“, разказва BBC.

Ако трябва да се търсят букви, които се крият в неговата форма, можем да открием латинското „S“ с по-малко „U“, осигуряващо неговите вертикалните черти. Всъщност това обяснява едно от най-популярните погрешни схващания за произхода на знака: то означава Съединените щати – United States.

Това вярва писателката и философ Айн Ранд.

В една глава от своя роман от 1957 г., „Атлас изправи рамене“, един от героите пита друг за това, което означава знакът за долар. Отговорът е: „Начин за постигане на успех, за способност, за творческата сила на човека – и именно поради тези причини, той се използва като марка на позора. Той означава инициалите на Съединените щати“.

Авторката обаче греши, не на последно място, защото до 1776 г. САЩ са били известни като Обединените колонии на Америка, а доказателства, че знакът за долар е бил използван преди държавата Съединени щати да се роди.

 

Най-широко приетата теория всъщност включва испанската монета песо.

В колониите търговията между испански американци и английски американци е оживена, а „песото“ или „песо де очо реалс“ е законно платежно средство в САЩ до 1857 г. Историците твърдят, че то често е съкращавано до първоначалното „P“ с надпис „S“, поставян в горния му край. Постепенно, благодарение на драсканиците на търговците, „P“ се слива с „S“, губейки кривата си, и оставяйки вертикалната линия в центъра на „S“. Испански долар е струвал един американски долар, така че е логично  знакът да се е прехвърлил върху американската валута.

Някои твърдят с ирония, че както всичко в американската история, така и валутата е привнесена от друга страна.

Знае се, че долар не е английска дума. Тя идва от испански, но не е и испанска.

Води ни до сребърните мини в Йоахимис Тал – Долината на Йоахим в днешна Чехия, където от векове са се секли монети – сребърни. Монетите били различни, но народът свикнал да нарича сребърната пара талер, тоест нещо от долината. А на чешки – толар. Доста народи наричали така сребърните си монети, включително и испанците. Така испанският долар вече стигнал до Новия свят.

Първият отпечатан знак за долар е бил изработен с печатна преса във Филаделфия през 1790-те години и е дело на убеден американски патриот – или поне яростно анти-английски шотландец – на име Арчибалд Бинни, който днес се помни като създател на шрифта Monticello.

На 1 април 1778 г. Оливър Полок, бизнесмен от Ню Орлиънс, е измислил знака за обозначаване на американския долар. Като национална валута на Съединените щати, тя бива одобрена по-късно – през 1785 година.

Доларът се въвежда като официално платежно средство в Съединените щати на 02.04.1792 г. като тогава се установява и биметален стандарт за новите хартиени банкноти.

С други думи правителството се задължава да поддържа резерв от злато и сребро, така че всяка една новонапечатана банкнота да може да се замени във всеки един момент със съответното количество от истински пари. През 1900 година американците премахват биметалният стандарт върху валутата си и преминават към златния стандарт. Тогава доларът става напълно обезпечен със злато. 1933 поради непрестанната девалвация, САЩ се отказват от златния стандарт и доларът става свободно конвертируем.

Само за сведение: „Хартиените“ пари, не са от хартия – те са изработени от тъкан, която съдържа 75% памук и 25% лен. Това прави доларите устойчиви на пране и по-трудни за късане. Точно на тази тъкан се дължи и така наречената структура на доларовата банкнота, а тя е най-сигурният отличителен знак за истинност на банкнотата.

- реклама -