Отиде си голям учен, приятел на България

Отиде си голям учен, приятел на България – откривателят на СПИН проф. Люк Монтание, който защити медиците ни в Либия. Изтъкнатият учен, нобелов лауреат и откривател на ХИВ-вируса – вирусологът проф. Люк Монтание, е починал днес, съобщи френското издание FranceSoir. Към момента обаче новината все още не е потвърдена от семейството му, което провокира и въпросителни дали е истина. Независимо от мистерията, всички основни френски ежедневници публикуваха портрети в памет на Монтание.

Според FranceSoir, които цитират негов сътрудник, обаче

той си е отишъл

на 89-годишна възраст в американската болница в Ньой сюр Сен. Доктор Жерар Гийом – един от най-верните му сътрудници, съобщи пред изданието, че проф. Монтание „си е тръгнал с мир, заобиколен от децата си“.

Люк Монтание беше

биолог и вирусолог,

но преди всичко човек със забележителен интелект, който живееше за науката. Освен че беше номиниран за Нобелова награда за медицина през 2008 г. за откриването на вируса на СПИН, той работи с най-големите научни институти в света – почетен изследователски директор в CNRS, професор в Института Пастьор, директор на Центъра за молекулярна и клетъчна биология в Queens College на Градския университет в Ню Йорк, директор на изследователски институт в Jiao-tong University в Шанхай.

Проф. Монтание подкрепяше

Академията на науките,

както и Националната медицинска академия чрез своите изследвания в продължение на много години. За това той е получил безброй награди и признания, пише френското издание.

„Въпреки напредналата си възраст и въпреки всички критики, които понесе през есента на живота си, особено от част от научната общност, Люк Монтание винаги се е борил за свободна наука. Имахме късмета да го посрещнем няколко пъти във FranceSoir и бихме искали да му

отдадем всички почести,

които му се дължат“, добавя изданието.

Призовавам за национален траур,

защото Франция загуби изключителен учен с чувство за служба на нацията, готов да плати цената за истината“.

„Той просто се жертва за задачата да спаси това, което все още може да бъде спасено. Човек с рядка интелигентност, любопитен към всичко и осъзнаващ значението на това да служиш до края. Верен на науката до края. Силна болка и огромна благодарност. Благодаря ви, уважаеми професоре“, пише тя в другия си туит.

Последната публична поява

на проф. Люк Монтание беше на 15 януари тази година на протеста срещу Covid сертификатите и ваксините в Милано, където бе специален гост и изнесе реч пред събралото се множество, седнал в инвалидна количка.

На площада пред демонстрантите той заяви: „Противно на казаното, тези ваксини изобщо не предпазват. Това става ясно постепенно и е научно признато днес.

Това доказват не само

научните експерименти, но и тестовете върху болните“.

Проф. Монтание свидетелства пред либийския съд в защита на българските медици, осъдени от режима на Муамар Кадафи за заразавянето на 400 деца със СПИН. Според него заразата в детската болница в Бенгази се е разпространила преди нашите медици да започнат работа там и е продължила и след тяхното задържане.

- реклама -