Стой1о Кацаров, Николай Денков, тестове, деца, коронавирус

Купуват щадящи тестове за учениците от 1 до 4 клас и постепенно въвеждат зелен сертификат за учителите

13 млн. лева предлагат министрите на образованието и здравеопазването Николай Денков и Стойчо Кацаров да бъдат отделени за закупуване на щадящи тестове за COVID-19 за деца. Това съобщиха те на съвместна пресконференция ден след като беше решено най-малките ученици да се върнат в клас, но при условие за редовно тестване.

„Подписахме проект на постановление за 13 млн. лева за закупуване на щадящи тестове за деца. С тях на базата на отделена слюнка от детето да може да се види то дали е заразено, или не. Ако тестът е позитивен, детето няма да влиза в учебна среда до изтичане на срок от 14 дни. По този начин ще избегнем разпространението на вируса и карантинирането на цели паралелки“, обясни министър Стойчо Кацаров.

Надеждите са тестовете да бъдат доставени в рамките на седмица и да започне поетапното връщане в училище на малките ученици. Кацаров обаче не се ангажира с конкретен срок кога може да се случи това.

„Желанието е децата да се върнат в клас още от понеделник, но все още не е сигурно, че тестовете ще бъдат осигурени дотогава. Възможно е учебният процес да се възстанови и по-късно следващата седмица“, каза Стойчо Кацаров.

С връщането на децата в клас, се въвежда и зеленият сертификат за учителите, като първо такъв ще е задължителен за началния курс, който първи ще се върне в училище, а след това за всички останали.

Учителите, които не са ваксинирани или преболедували, ще се тестват 2 пъти седмично с антигенни тестове в училище, както и учениците, обяви министър Денков.

Още днес ще бъде обявена поръчката за купуване на тестове, желанието на МЗ е те да стигнат поне за месец.

„Ако бъде създадена добра организация, ако видим, че този метод работи добре, ще преминем и към връщане по-големите ученици в клас. Защото за тях също е по-добре да учат в присъствена среда“, допълни Кацаров.

От своя страна служебният просветен министър Николай Денков обясни, че тестването два пъти в седмицата ще се извършва не от медицински лица, а от учителите. Педагозите ще бъдат обучени от медици да тестват учениците. Ако се наложи обаче, ще бъдат включвани и външни лица, уточни Денков.

„Това ще бъде по-скоро извънредна ситуация“, обясни просветният министър.

се извини за късното въвеждане на мерките и призна, че са изпуснати сроковете за това:

„Въпросът защо така рязко беше въведена мярката, е резонен. Аз отново поднасям нашите извинения за това. Ние бяхме минали границите, които са заложени в плана още през лятото, бяхме надминали границите, които бяха заложени и в нашите насоки. Можете мерките да бъдат въведени по-рано, но трябваше да информираме обществеността“, каза Денков.

Той допълни, че децата ще се тестват само след съгласието на родителите и призова за здрав разум. Предложението за щадящи тестове два пъти седмично се обсъжда от няколко месеца, но все още има родители, които се противопоставят, каза Денков.

От Националната мрежа за децата обявиха, че приветстват решението на властите за връщане на децата в училище чрез масово тестване на входа. От организацията са предложили този подход на властите още преди началото на учебната година. Целта е да се избегне карантинирането на цели паралелки и децата да могат да посещават училище дори, ако епидемичната обстановка се влоши още повече и се наложи други сектори да затворят.

От неправителствената организация напомнят, че ако родители са против тестването, те могат да задържат детето си вкъщи и то да се обучава онлайн докато другите учат присъствено.

Според Националната мрежа за децата е изключително важно тестването да се въведе и при големите ученици, за да се избегнат дефицитите от онлайн обучението.

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров напомни, че капацинетът на интензивните легла за деца в болниците не е голям и това е още една причина за властите да направят всичко възможно, за да осигурят безопасна среда за най-малките.

- реклама -