въздуха ЕС, мръсен възух, Германия, Франция, Испания

Отчита се подобрение в качеството на въздуха заради COVID ограниченията

Ограниченията заради COVID през миналата година са довели до временно подобрение в качеството на въздуха на редица места по света. Най-осезаемо е в градските райони, сочи нов доклад на Световната метеорологична организация (WMO), предаде „Ройтерс“.

WMO отчита 40% намаление в нивата на вредни прахови частици, причинени от превозни средства и производство на енергия през 2020 г. Китай, Европа и Северна Америка също отчитат понижение на вредните емисии през първата година от пандемията.

Според специализираната агенция на ООН краткотрайната промяна обаче не може да замести дълготрайните действия срещу изменението на климата.

COVID ограниченията доведоха до понижение в емисиите на парникови газове, като въглероден диоксид, които затоплят климата. Но са засегнати и емисиите на частици, спомагащи за охлаждането на атмосферата, например съдържащи сяра, обясни Оксана Тарасова, ръководител на Oтдела за изследване на атмосферната среда в WMO.

Спадането на емисиите, причинени от човека, е довело до повишение в нивата на озона. Този газ осигурява важна защита от ултравиолетови лъчи, които са главните виновници за рака на кожата, отбелязва WMO.

- реклама -