cigari

Отбелязваме световния ден без цигари

Всяка година на 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнопушене. Инициативата е на Световната здравна организация.

Целта е да се алармира колко много са рисковете за здравето на пушачите и да се обмислят работещи мерки за ограничаване на пушенето в световен план.

Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за редица социално значими заболявания като сърденчосъдовите, онкологичните, белодробните.

Всяка година цигарите убиват около 6 милиона души, сочат данни на Световната здравна организация. Един милион от тях са жертви на т.нар. „пасивно пушене”.

Цигарите съдържат над 4 000 химични вещества. 250 от тях са опасни за здравето ни, а 50 са канцерогенни и причиняват рак.

У нас от здравното министерство припомнят, че всеки пушач може да се консултира безплатно как да откаже тютюнопушенето през цялата година. Консултацията може да се извърши в някой от 28-те кабинета в регионалните здравни инспекции на областните градове. Повече информация желаещите могат да получат на Националната телефонна линия за отказ от тютюнопушенето 0700 10 323.

Всеки пушач, който се откаже от цигарите поне за един ден, ще има възможност да замени цигара срещу плодове и да изтегли късмет. Това може да се случи днес в Столична РЗИ, ул. „Враня“ № 20, ет. 4, стая 420, от 10.00 до 16.00 часа.

Желаещите могат да се изследват и за никотинова зависимост.

- реклама -