Отбелязваме Деня на Европа

Европа отбелязва безпрецедентен 9 май в условията на коронавирус.

Още в петък честванията на 75-тата годишнина от края на Втората световна война бяха ограничени в тесен кръг. Днес традиционният Ден на отворените врати на Европейския парламент ще се проведе дистанционно. Онлайн ще протече и гражданският диалог  с българския еврокомисар Мария Габриел.

Днес президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще поднесат цветя пред паметника на Незнайния войн.

На 9 май преди 70 години Робер Шуман изчита историческа декларация, слагаща начало на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Робер Шуман се ражда в Германската империя. Но на днешния ден преди 70 години е външен министър на Франция. Предлага да се създаде Европейска общност за въглища и стомана, за да помири двете най-често враждували сили в Европа. 5 години след края на Втората световна война и в началото на нова – Студената война.

Договорът от Париж подписват Франция, Западна Германия, Италия, Белгия, Люксембург и Нидерландия. Европейската общност за въглища и стомана поставя основите на днешния Европейски съюз, разраснал се до 28 държави.

Тази година Брекзит остави Съюза с един играч по-малко – Великобритания. Но и в очакване на нови членове – страните от Западните Балкани.

- реклама -