дипломати, САЩ, Русия, отношения

От утре САЩ преустановява изпълнението на Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие

Американският президент Доналд Тръмп и държавният секретар Майкъл Помпео обявиха, че Вашингтон на 2 февруари ще преустанови изпълнението на своите задължения по Договора, а след шест месеца САЩ ще преустановят участието си в него, ако от страна на Русия не бъдат предприети действия за връщане към изпълнение на договореностите по него. САЩ са готови да преговарят по този въпрос с Москва, добави във Вашингтон.

Посолството на Русия призова Великобритания да съдейства за завръщането на САЩ към преговорите по Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие

Великобритания трябва да окаже съдействие за възвръщането на Съединените щати в преговорите за спазване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обхват. Това съобщи в страницата си „Туитър“ руското посолство в Лондон.

„Надяваме се, че британското външно министерство е наясно, че политическото решение за оттегляне от Договора вече е било взето във Вашингтон, също така, както бе направено със Съвместния цялостен план за действие по урегулиране на ядрената програма на Иран. Ако Великобритания е искрено заинтересована за съхранението на стратегическата стабилност, тя се намира в най-добрата позиция да съдейства за това Съединените щати да се върнат на масата за преговори ”, се казва в съобщението на дипломатическата мисия, което е реакция на изявлението на ръководителя на британското министерство на външните работи Джеръми Хънт.

По-рано в петък, ръководителят на Форин офис, изрази на страницата си в „Туитър“ пълната си солидарност с решението на САЩ да преустанови изпълнението на Договора, като добави, че отговорността за прекратяване на действията по договора ще бъде на Русия, ако тя до шест месеца не промени курса си за действие.

- реклама -