От украинската „Енергоатом“ в България, за да се запознаят с оборудването

От украинската „Енергоатом“ са на посещение на площадката на АЕЦ “Белене”, за да се запознаят с оборудването. Специалисти от Украинския оператор на ядрените централи „Енергоатом“ са на посещение на площадката на АЕЦ „Белене”, съобщиха от Националната електрическа компания (НЕК).

На място те се запознават с оборудването,

доставено по проекта, както и с техническата документация. Посещението е организирано в изпълнение на решение на Народното събрание от м. юли 2023 г. за провеждане на преговори за потенциална продажба на оборудване,

предназначено за Проекта АЕЦ „Белене“.

Процесът беше стартиран през миналата година, когато на среща между българската и украинската страна беше предприета първата конкретна стъпка за започване на преговорния процес.

В рамките на посещението украинските

специалисти ще имат възможност да се запознаят и с процеса по преконсервация, който експертите от НЕК извършват на доставеното оборудване. Целта на преконсервацията е запазване на състояние на съоръженията, което да съответства на изискванията

за експлоатация, уточняват от НЕК.

Специалисти от Украинския оператор на ядрените централи „Енергоатом“ са на посещение на площадката на АЕЦ „Белене”, съобщиха от Националната електрическа компания (НЕК). На място те се запознават с оборудването,

доставено по проекта, както и с

техническата документация. Посещението е организирано в изпълнение на решение на Народното събрание от м. юли 2023 г. за провеждане на преговори за потенциална продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ „Белене“.

Процесът беше стартиран през

миналата година, когато на среща между българската и украинската страна беше предприета първата конкретна стъпка за започване на преговорния процес.

В рамките на посещението украинските специалисти

ще имат възможност да се запознаят

и с процеса по преконсервация, който експертите от НЕК извършват на доставеното оборудване. Целта на преконсервацията е запазване на състояние на съоръженията, което да съответства на изискванията за експлоатация, уточняват от НЕК.

Украйна се надява да подпише

сделка за покупката на два атомни реактора (тези, предназначени за АЕЦ „Белене“ – бел. ред.) от България през юни, тъй като се опитва да компенсира загубения си капацитет за производство на електроенергия,

след като Русия окупира украинската АЕЦ „Запорожие“

– най-голямата ядрена централна в Европа. Това заяви в интервю пред Ройтерс преди време ръководителят на украинската енергийна компания „Енергоатом“ Петро Котин, припомня БТА.

- реклама -