сн. БГНЕС

От тази сутрин е в сила примирието в Ивицата Газа

Примирието в Ивицата Газа в сила от тази сутрин. Прекратяването на огъня беше договорено късно снощи с посредничеството на Египет. То влезе в сила в петък в 02:00 часа българско време.

Празнуващи изпълниха улиците на палестинската територия.

Обстрелът продължи 11 дни. Загинаха повече от 240 души, предимно в Ивицата Газа. Израел обяви, че военната кампания е донесла безпрецедентни военни успехи.

сн. БГНЕСПобеда обявиха и „Хамас”. Те определиха спирането на огъня като  „поражение за Нетаняху и триумф на палестинския народ”.

Съединените щати са готови да си сътрудничат в международен план за поддържане на мира в Близкия изток.

Това заяви постоянният представител на страната към ООН Линда Томас-Грийнфилд.

„Сега трябва да се съсредоточим върху постигането на по-осезаем напредък към устойчив мир. Трябва да работим заедно за справяне с острите хуманитарни проблеми, които са особено видими в ивицата Газа“, каза тя.

Според Грийнфилд усилията на САЩ са насочени към работа по „многостранен, дипломатически и стратегически“ начин. „Поемаме ангажимент да работим с други членове на международната общност в дългосрочен план, за да осигурим условията за стабилен и устойчив мир“, каза американският посланик в световната организация.

Американският президент Джо Байдън по-рано отбеляза, че САЩ са ангажирани да работят с ООН и други международни посредници, за да предоставят хуманитарна помощ на хората от ивицата Газа и да възстановят анклава. В същото време ръководителят на американската администрация подчерта, че САЩ ще „прилагат тези усилия в тясна координация с палестинските власти, а не с Хамас, като същевременно няма да позволят на Хамас да възстанови военния си арсенал“.

- реклама -