лига

От следващия сезон ще има директно изпадащ от Първа лига, реши БФС

От следващия сезон отборът, който е на последно място в класирането на Първа лига след изиграването на 32 кръга, директно ще изпада във Втора лига, а няма да участва в баражи за оставане в елита, както беше досега.

Това съобщи президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов след днешното заседание на Изпълкома на футболната централа.

След завършване на мачовете от втория поток през сезон 2019/2020 ще бъде извършено класиране на отборите на трето и четвърто място съответно в група „А“ и група „Б“, а класиралият се на четвърто място директно ще отпадне от състава на Първа лига и през сезон 2020/21 ще се състезава във Втора лига. Отборите, класирани на първо, второ и трето място в мини-лигата ще сформират нова група, в която ще влязат с 0 точки и голова разлика 0:0, и ще играят на принципа „всеки срещу всеки“ на разменено гостуване. След приключването на тази група класиралият се на първа позиция ще запази мястото си в елита, класиралият се на второ място ще играе бараж срещу третия във Втора лига, а класиралият се на трета позиция ще играе бараж срещу втория във Втора лига. Победителите добиват правото да играят в Първа лига през сезон 2020/21.

„Тази година приключихме третата година от този проект и ще продължим с нови три години, само с тази промяна. По мнението на всички специалисти, треньори, футболисти и журналисти това, че отбор, който е взел най-малко точки до 32-ия кръг, не е много логично да има възможност да играе в плейофите и да остане в групата. Така че мислим, че това е най-чистият вариант – този с най-малко точки изпада“, коментира Михайлов пред медиите.

Президентът на БФС сподели и мнението си за изминалия сезон на първенството. „Първенството е много интересно, не се знае кой ще бъде шампион, има плейоф за Лига Европа, има спор за отборите, които изпадат, освен Верея. Има футболно напрежение във Втора лига за това кои ще бъдат на бараж. Така че абсолютно се оказа оправдана смяната на схемата и на начина, по който се играе Първа лига. Смятам, че е едно много стойностно и равностойно първенство“.

Михайлов изтъкна, че скандалът с отбора на Верея, който бе изваден от състава на Първа лига заради пет сигнала за уговорени мачове, дошли от УЕФА, няма да се отрази негативно на БФС. „По никакъв начин няма да се отрази на българския футбол. Всички федерации работят срещу този бич за футбола. Достатъчно съмнения има, сигнали на УЕФА, има в нашия дисциплинарен правилник, самите ръководители на Верея са знаели за това нещо, били са предупредени, един път са глобени, така че няма нищо странно в това, което се случва. Не мога да имам съмнения (б.ред. че други отбори са замесени), тъй като всички пет за целия шампионат са срещу отбора на Верея и за мачове на Верея, никъде не е упоменат друг отбор“, каза Михайлов.

„За мен съдийството тази година е по-добро от всяка друга година. Неслучайно се променят и таксите на самите съдии. Върху тях се оказва огромен натиск, има хора, които три дена преди мача започват да говорят за съдията, преди мача, по време на мача, след мача. Нашето съдийство е много по-добро от други европейски първенства. Поради тази причина няма и промяна в Съдийската комисия. На съдиите трябва да се дава вот на доверие и от вас“, каза още той.

Михайлов разкри, че е възможно българското първенство да започне да използва системата за видеоповторения (ВАР) до две години. „Реалистично чисто финансово ВАР може да се въведе до две години. Сега можем да гледаме и да се учим дали е подходящо за България, за българския манталитет, за стадионите, с които разполагаме, там трябва да има място за въпросните съдии, монитори. Аз искам да се убедя, че това ще бъде от полза на българския футбол, но ако продължава така да се развива във времето и нейната цена ще падне. Когато узрее момента, няма спънка да инвестираме в тази система. Това е бъдещето, не мога да се ангажирам с точна дата, но най-вероятно до две години може да се случи“, обясни той.

Президентът на БФС уточни, че няма никакви промени в различните комисии на футболната централа за следващия сезон.

- реклама -