пилот

От пилот до президент или кой смени кокпита за власт

Румен Радев: Познавам летци станали президенти, обратното не!

Новият президент на България до скоро беше първи ас на страната. Дългогодишен военен пилот и бивш началник на Военно въздушните сили, ген. Радев обаче съвсем не е прецедент. Преди него доста изтъкнати държавници в света са сменили военните униформи с костюм, а кокпита им станал президентството.

4434925

Дуайт Айзенхауер

33333

Когато през 1911-та 21-годишния Айзенхауер прекрачва Военната академия в Уест Пойнт едва ли си представя, че един ден ще бъде 34-тия президент на САЩ. Бил е пехотинец, танкист и командир по време на Втората световна война. Той е първия американски президент, служил преди това като пилот.

Муамар Кадафи

Libyan former security official extradited from Niger

Макар и неофициално, различни източници твърдят, че пилотирането било силна страст на страшния диктатор на Либия Муамар Кадафи. През 1965 той завършва военен колеж в Бенгази и получава чин лейтенант, след това във Великобритания получава званието капитан, а след преврата сам се провъзгласява в полковник. Има слухове, че всъщност истинския му баща е бил френски пилот и именно от там се родила страстта на Кадафи да се рее в облаците.

Баща и син Буш

Джордж Буш старши е многократно награждаван летец от флота. По време на
Втората световна война той е провел 58 бойни мисии, независимо, че по това време е бил само на 19. Това го превръща в един от най-младите авиатори в американската армия. 11
Синът Джордж Буш-младши е приет в Тексаската въздушна гвардия по време на разгара на войната във Виетнам. Той обаче така и не отива, според мнозина заради слаба подготовка, а според други е спасен от баща си. Младият Буш е назначен на служба в Хюстън на Конвеър F-102 във въздушната база Елингтън. По време на изборите за втория му мандат като президент срещу него бяха извадени документи, за които се твърди, че са фалшифицирали полетните му часове и всъщност той изобщо не се появявал на тренировки и работа.
13

Кралските особи в пилотската кабина

Всеизвестна е историята, в която едва на 23 години, краля на Йордания Хюсеин бин Талал успял да се измъкне от два сирийски изтребителя, които преследвали самолета му във въздуха. Той получил пилотско образование във Кралските ВВС на Великобритания.

22222222Калени в небето са и сегашните престолонаследници на британската корона. Още принц Филип служи в Кралския военноморски флот на Великобритания. Синът му Чарлз се запалва по авиацията в колежа. Започва обучение и не след дълго е приет в Кралските въздушни сили, където става лейтенант и по-късно полковник.

Принц Уилям до скоро бе пилот на санитарен хеликоптер. Той обаче слиза на земята, за да се отдаде на кралските си ангажименти. Малко известен факт е, но бащата на съпругата му Кейт Мидълтън е пилот от „British Airways“.

Хосни Мубарак

12

Бившият египетски президент Хосни Мубарак също живее сред облаците преди да стартира политическата си кариера. Той лети на изтребители и бомбандировачи, след като завършва военно училище. Завършва бакалавърска степен по авиация пръв по успех в своя клас и се изкачва до командир на Египетските военновъздушни сили . Участвал е най-малко във две войни от кокпита.

 

- реклама -