От неделя тръгват градските влакове на БДЖ в София

С влизането в сила на новото разписание на влаковете на националния превозвач „БДЖ-Пътнически превози“ започват да се движат и удължените пътнически влакове между Банкя и Казичене на територията на Столична община.

Разписанието на влаковете вече е достъпно на страницата на превозвача, като се очаква то да е удобно за жителите в крайните райони на столицата, както и на работещите в индустриалните зони, които до момента трудно можеха да прекосят града с обществен транспорт.

Инициативата за удължаването на влаковете е на сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, като за осъществяването й са били необходими повече от две години разговори с институциите. Интегрирането на билетите за влаковете с тези за градския транспорт обаче не е факт.

Това е и следващата стъпка, съобщават от сдружението. Те вече са изпратили писмо до министъра на транспорта с искане за ускоряване на процеса по предлагането на единен превозен документ „влак-градски транспорт“ в София. Докато това се случи, от инициативата са поискали и „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД да започне издаването на зелени билети за пътуващите до София от съседните общини, когато въздухът в столицата е замърсен. В искането посочват, че всички жп линии в София и околността са електрифицирани, като по този начин железниците могат да служат като крайградско метро, а пътниците да оставят личните си автомобили на паркингите до гарите.