АЕЦ Белене

От министерството на енергетиката са категорични, че няма проблеми с конкурса за АЕЦ Белене

Проектът АЕЦ “Белене“ не е спрян и конкурсът продължава. Това заявиха от Министерството на енергетиката по повод информация на сайта Euractiv.bg., в която се твърди, че бъдещото изграждане на втората атомна централа се нуждае от нов лиценз.

Площадката на АЕЦ „Белене“ е отдавна одобрена и няма проблеми с изпълнението на конкурса.

Европейската комисия няма правомощията да издава подобни становища по отношение на проекта, това е в правомощията на националния регулатор, коментира председателят на Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/ Светослав Костов.

Неговият заместник Борислав Станимиров допълни, че от гледна точка на АЯР площадката за АЕЦ „Белене“ е одобрена през 2004 г. и няма нужда от ново прелицензиране. Що се отнася дали е необходим нов ОВОС, това може да каже ресорното екоминистерство.

На 18 юни стана известно, че трима от големите участници в проекта за АЕЦ „Белене“ са обединили своите усилия. Това са руската държавна корпорация “Росатом”, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“.

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова бе обявила, че държавата ще участва в проекта за АЕЦ „Белене“ единствено с активите, които притежава. „Те са сериозни. Притежаваме оборудване, лицензирана площадка. Ние ще участваме с апорт на тези активи“, уточни тя.

През 2018 г. парламентът даде мандат на правителството да предприеме действия по реализацията на проекта на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, корпоративна гаранция или сключване на договор за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Според направените изчисления стойността на проекта възлиза на около 10 млрд. евро.

източник: БГНЕС

- реклама -