ЧЕЗ

От комисията за ЧЕЗ: Инерком още чакат решението на КЕВР за сделката

В писмо до Временната комисия за ЧЕЗ, дружеството заявява, че от 2011 г. насам многократно е предлагало на държавата да купи активи, но страната ни не е изявявала желание. Това съобщи в началото на заседанието председателят на комисията и депутат от БСП Жельо Бойчев.

Той посочи, че в отговора ЧЕЗ се посочва, че потенциалните купувачи са били подложени на стандартни проверки, извършени от дружеството. Жельо Бойчев съобщи, че е получен и отговор и от кабинета на премиера, в който се посочва, че не са водени разговори с представители на чешкото правителство или на ЧЕЗ за купуване на активите на дружеството.

Теменужка Петкова: Не са провеждани неофициални разговори, в които се е предлагало на българската държава да изкупи активите на ЧЕЗ

Това коментира по-рано днес министърът на енергетика Теменужка Петкова след участието ѝ в Младежкия икономически форум в УНСС.

„Българската държава много отдавна е взела решение да напусне електроразпределителните предприятия. Още през 2003 г. на базата на стратегията, която е приета от тогавашното правителство и е одобрена и от тогавашния парламент, и в която е заложен като основен приоритет държавата да излезе от този бизнес. В момента са в ход и арбитражи, които текат с трите електроразпределителни предприятия, и българската държава трябва да бъде изключително прецизна и внимателна, когато се обсъждат и приемат такива решения“, заяви министър Петкова.

По думите й държавата има достатъчно лостове, чрез които да контролира дейността на тези ЕРП-та и тази гаранция, че държавата е на мястото си, се казва Комисията за енергийно и водно регулиране.

Инерком още чакат решението на КЕВР

Към момента все още няма решение на КЗК за сделката с ЧЕЗ, заяви този следобед пред Временната комисия за ЧЕЗ Милена Стоева, председател на Съвета на директорите на „Инерком България“.

Финансовият консултант на „Инерком България“ Веселин Захариев допълни, че по отношение на финансирането нещата се движат по-организирано. По думите му разговорите напредват.

източник: Фокус

- реклама -