Лаура Кьовеши ГЕРБ БСП Нинова Европейска прокуратура

От днес започва работа Европейската прокуратура

От днес започва работа Европейската прокуратура, чиято цел е разследване на злоупотреби със средства от европейския бюджет – измами, корупция и трансгранични операции за източване на ДДС на стойност над 10 млн. евро.

Поставянето днес на началото на работата на Европейската прокуратура е исторически миг.

Това заяви на пресконференция ръководителят на новата институция на ЕС Лаура Кьовеши, съобщава БТА.

Носим огромна отговорност, работата ни е пряко свързана с правата на европейските граждани, добави тя. По нейните думи успехът на прокуратурата може да повиши доверието в ЕС до невиждани равнища.

Нашата цел са икономическата и финансовата престъпност – най-голямата заплаха за всяко демократично общество, подценявана, недостатъчно съобщавана, често дори поощрявана в полза на организирани престъпни групи, които работят за подмяна на законната власт.

Ще имаме работа с хора, които не се спират пред изключителна жестокост, за да си осигурят безнаказаност, каза Кьовеши.

Всеки европейски гражданин ще може да подава сигнали на страницата на институцията на родния си език.

22 държави участват в първата наднационална прокуратура в ЕС. Тя ще разследва и преследва измами, свързани с ДДС, пране на пари, корупция или присвоявания, които засягат финансовите интереси на Съюза.

Българският представител в Европейската прокуратура е Теодора Георгиева. България предложи 10 делегирани прокурори, 6 от които бяха отхвърлени от Лаура Кьовеши, а четирима бяха одобрени. Очаква се новият орган да разследва около 3000 случая годишно.

 

- реклама -