мита

От днес влизат в сила американските мита върху китайски внос

От днес влизат в сила американските допълнителни мита от 10% върху китайски стоки за 200 милиарда долара, освен вече наложените. В отговор на решението на администрацията на президента Тръмп Китай наложи действието на нови мита върху стоки от САЩ на стойност 60 милиарда долара.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е готов да вдигне залога, заплашвайки да обложи с мита почти всичко, което Китай внася в САЩ.

Двете страни влязоха в търговска битка заради обвиненията на Вашингтон, че Пекин краде търговски тайни и принуждава американските компании да предават технологии в замяна на достъп до китайския пазар.

Американците и китайците не са водили разговори на високо равнище от юни, а това засилва съмненията дали скоро може да бъде постигнато решение.

Преди дни най-известният бизнесмен в Китай заяви, че търговското напрежение между неговата страна и САЩ ще продължи вероятно 20 години. Според Джак Ма това е много по-дълго, отколкото администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да бъде на власт.

Компаниите, които внасят китайски материали и части, се сблъскват с по-високи цени. Американските фермери бяха засегнати от ответните китайски мерки върху соята и други земеделски продукти.

На 15 юни Тръмп заяви, че тъй като Китай „краде“ американска интелектуална собствeност и технологии, а също така има несправедливи търговски практики спрямо САЩ, Вашингтон ще въведе мита от 25 процента върху вносна на китайски стоки на стойност 50 милиарда долара.

Подобни планове бяха осъществени на два етапа – на 6 юли и 23 август и при всеки от тях повишените ставки засягаха китайски стоки съответно за 34 и 16 милиарда долара.

- реклама -