глоби , сертификат, гратисен период, коронавирус, заповед, мерки
снимка: Unsplash

От днес вече се налагат глоби, ако сме без здравен сертификат на обществено място

Край на четиридневния гратисен период, който отпуснаха здравните власти преди да започнат да налагат глоби на нарушителите на последната заповед на Стойчо Кацаров. В нея е определено, че на много обществени места на закрито гражданите трябва да имат здравен сертификат – за ваксинация, преболедуване или отрицателен COVID тест.

До гратисния период се стигна заради недоволството на засегнатите браншове, че мерките се налагат от днес за утре. При тежки нарушения глобите ще стигат до 50 000 лева. Задължително условие е и проверяващите обектите да разполагат със зелен сертификат.

Д-р Евгения Недева, директор на РЗИ Велико Търново, споделя, че ще бъдат проверявани училища, детски градини, молове, магазини с над 300 кв. м. площ.

„В петък проведохме среща с полицията, Инспекцията по труда и БАБХ и създадохме организация за проверките. Санкциите за физическо лице са от 300 до 1000 лв., а за юридическо – от 500 до 2000 лв.“, съобщи тя пред Нова телевизия.

По думите й от вчера заболеваемостта в Лясковец е над 750 на 100 000 души, което означава, че учениците в общината преминават изцяло на онлайн обучение.

- реклама -