сн. БГНЕС

От днес в Гърция отварят частните плажове

Днес Гърция отваря частните плажове и музеите следващата седмица. Силно зависимата от туризма държава се готви за рестартиране на пътуването на 15 май.

Туроператорите обаче не очакват пристигането на много хора преди юли.

Миналия месец бяха премахнати карантинните ограничения за ваксинирани или тествани пътници от ЕС и малък брой други страни, включително Великобритания и САЩ.

Музеите трябва да отворят отново на 14 май – ден преди Гърция да стартира официално своя туристически сезон – и ще бъдат последвани от открити кина с ограничен капацитет на 21 май и театри на 28 май, съобщи АФП.

Правителството започна в началото на април да облекчава ограниченията, първоначално наложени през ноември, като отвори отново повечето магазини за търговия на дребно, с изключение на моловете. Последваха гимназиите, отворени седмица по-късно, и ресторантите и кафенетата на открито на 3 май.

Третата вълна от пандемията силно удари Гърция с по-голямата част от над 10 000 смъртни случая в страната, настъпили през последните няколко месеца. Страната е регистрирала над 350 000 случая на коронавирус при население от 10,8 милиона. Извършени са над 3,4 милиона ваксинации и над един милион души са получили втората си доза.

- реклама -