От днес Ципрас е и външен министър

Днес е ден на радост за новия, но и за стария министър на външните работи на Гърция, заради положителния резултат от гласуването в македонския парламент.

На официална церемония в гръцкото министерство на външните работи се състоя предаването на поста от Никос Кодзиас на Алексис Ципрас. На нея присъстваха министри, чуждестранни дипломати и журналисти.

При пристигането си Кодзиас заяви, че е най-щастливият министър в оставка. От своя страна Ципрас пристигна в МВнР от среща с президента Прокопис Павлопулос, пред когото се закле като външен министър.

Никос Кодзиас изигра важна роля за постигането на Договора от Преспа, с който се сложи край на дългогодишния спор за името с Македония. По-рано тази седмица той беше принуден да подаде оставка заради остър конфликт с министъра на отбраната и лидер на „Независими гърц“ Панос Каменос, който е критик на споразумението със Скопие.

Договорът от Преспа беше подписан в края на юни. Той предвижда Македония да има ново име „Република Северна Македония“. Промените в конституцията, произтичащи от този договор, бяха гласувани снощи от македонския парламент. Те бяха подкрепени с две трети от гласовете на народните представители.

- реклама -