Булгаргаз, цени, газ,Борисов, газ, Азербайджан

От днес скача цената на природния газ

Открито заседание за цената на природния газ за август. Онлайн изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов прави прогнози за бъдещи поскъпвания.

Природният газ за август поскъпва с 15,35% и цената от днес е 57,60 лв. за мегаватчас, реши Комисията за енергийно и водно регулиране.

Поредното увеличение е обосновано от продължаващо нарастване на цените на синьото гориво на международните газови пазари. В съобщението на КЕВР  се цитира изявлението на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов на заседанието от 29 юли. Тогава той заяви, че след 9 юли, когато компанията внесе заявление за цена от 1 август от 55,84 лв., на европейските газови пазари горивото вече струва над 35 евро за мегаватчас. За 22 дни цените са се променили така, че газовата компания е предложила горивото да поскъпне от 11,81 на 15,34%.

Прогнозите, които съобщава Павлов са, че за месеците септември-декември 2021 г. очакваните стойности на синьото гориво на европейските пазари ще достигнат 39-40 евро/мвтч. Котировките на суровия петрол продължават се задържат на високи нива – 74-75 щатски долара/барел, зявява той.  Павлов подчерта, че въпреки увеличението цената на природния газ за българския пазар остава значително значително по-ниска от актуалните цени на европейските газови борси.

В утвърдената цена на природния газ от 57,60 лв./мвтч са включени  цената на природния газ на вход на газопреносните мрежи, таксата за „обществена доставка“ и  компенсирането на разходите   за съхранение на газ  в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

- реклама -