ученици
сн. БГНЕС

От днес се подновиха „зелените коридори“ – ваксинират с Pfizer, AstraZeneca и Moderna

От днес до 9 май се подновяват „зелени коридори“ за ваксинация срещу COVID. Освен AstraZeneca ще се поставят и иРНК ваксини.

В четирите големи болници в София – Военномедицинска академия, „Пирогов”, Александровска и „Света Анна”, имунизационните пунктове ще работят с различно работно време, но никъде не е необходимо предварително записване.

Имунизации във ВМА ще се извършват с ваксината на Oxford/AstraZeneca и с ваксината на Pfizer/BioNTech в работните дни от 8.00 до 16.00 часа, а в празничните дни – Великденски и Гергьовден – от 9.00 до 13.00 часа.

Освен AstraZeneka и Pfizer, избралите да посетят пункта в УМБАЛ „Александровска“ ще имат възможност да изберат и препарата на Moderna. Там обаче ваксини няма да се слагат на 3 май, понеделник, а работното време на ваксинационните кабинети е от 9.00 до 17.00 часа.

До 9 май, включително, петте имунизационни зони в болница „Пирогов” ще приемат всеки, който желае ваксина в часовете между 08:30 и 17:30 часа.

Ваксинационните екипи на УМБАЛ „Света Анна” ще почиват единствено на 1 май.

През всички останали дни първа, а и втора, на който му предстои реимунизация, ще се слагат в часовете от 8.00 до 19.00 часа. Важно е да се знае обаче, че ваксина на AstraZeneca ще има за всеки желаещ, но от ваксините на BioNTech/Pfizer са осигурени количества за гражданите над 65-годишна възраст. Екипите няма да поставят от препарата на Moderna.

В цялата страна до 9 май, включително, отварят зелени коридори за ваксинация. Здравните власти вече разпространиха списък на лечебните заведения и центрове, които ще работят на Единния информационен портал за COVID-19 Целта е в рамките на почивните дни да се увеличи максимално броят на имунизираните граждани.

- реклама -