сн. БГНЕС

От днес се издават електронни рецепти за лекарства

От днес има възможност всеки общопрактикуващ лекар да издават електронна рецепта.

Те не заменят физическия преглед на пациентите при техните лекари.

Единствените случаи, в които лицата могат да не присъстват в кабинетите на личните лекари при издаване на електронна рецепта са: коронавирус или престой в болнично заведение. 

„Лицата продължават да минават на преглед. За всеки преглед ще се издава амбулаторен лист. Електронната рецепта само опосредства и подпомага работата на лекарите и на аптеките. Тя е средство, което улеснява и пациентите. Тя ще позволи да има много ясна информация за всички назначени и предписани лекарства, електронно отразени, ще има пълна прозрачност за това какви лекарства са предписани и назначени“, заяви зам.-здравният министър Жени Начева.

сн. БГНЕС

Тя присъства на демонстрация, на която в аптека бе обслужена именно електронна рецепта.

сн. БГНЕС

Начева обясни, че единствените случаи, в които се допуска неприсъствие на пациент в кабинета на общопрактикуващия лекар при издаване на електронна рецепта са свързани с COVID заболяване и ако човекът е постъпил като пациент в болница.
„По никакъв начин издаването на електронна рецепта не трябва да се свързва с прекратяване на лечението и посещението на лица в кабинетите на общопрактикуващите лекари“, допълни зам.-здравният министър.

- реклама -