A man counts his coins on a tabletop.

От днес проверяваме онлайн данъчните си задължения

От днес проверяваме онлайн данъчните си задължения. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ служебният министър на електронното управление Георги Тодоров. От днес се въвежда нова услуга – проверка на всички данъчни задължения.

„Освен да ги проверим онлайн,

може да изчислим начислените лихви или отстъпки и ако решим, може да ги заплатим. От утре ще присъединим близо 200 общини, а на по-късни етапи през нея ще се плащат задължения към Митници, НАП, КАТ и АПИ“, заяви министър Тодоров.

Няма изтичане на лични данни при хакерската атака срещу Агенцията по заетостта., заяви още министърът.

Атаката е извършена в късните часове

на неделя, допълни той. Текат следствени действия, в които участват ГДБОП и ДАНС. Министър Тодоров отказа да посочи откъде е направена атаката, за да не се пречи на разследването.

„Поразени са доста от масивите на Агенция по заетостта. Предприети са действия по защита на цялата информация, така че да не бъде загубено нищо и да се възстанови дейността на агенцията. Погрижили сме се цялата информация да бъде възстановена. Цялата структура на Агенция по заетостта е качена на държавния облак.

Няма изтичане на лични данни при

хакерската атака“, посочи той.

Георги Тодоров увери, че Министерство на електронното управление ще положи всички усилия за осигуряването на честни и прозрачни избори, както е направило и на вота през октомври.

„Ние не даваме и не разменяме кодове, не работим така, а действаме спрямо нормативните изисквания на Изборния кодекс. Както през октомври следвахме стриктно правомощията си,

така ще работим и през следващите месеци.

Вероятно има партии и политически субекти, които не са доволни от резултатите си и търсят причини в машинния вот, но ние ги направихме честни и прозрачни. Доказателство за това е, че нито една партия не оспори резултатите от изборите“, посочи той.

Вече 45% от всички административни услуги

са достъпни онлайн – това са повече от 1400 услуги са достъпни онлайн през портала egov.bg.

„Там можем да си направим регистрация за около една минута и ако имаме годно средство за идентификация като квалифициран е-подпис или ПИК на НОИ или НАП, можем да потребяваме тези услуги,у да ги заявяваме и плащаме през е-терминал.

- реклама -