Европейска столица

От днес Пловдив става Европейска столица на културата

Тази вечер официално се открива годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата. От 1 януари 2019 г. в продължение на една година той и град Матера в Италия ще носят званието „Европейска столица на културата“.

Пловдив е първият български град, който е избран за „Европейска столица на културата“

С пълна програма под надслов „Заедно“ 2019 година ще донесе нови възможности за региона и международна видимост за града. Тържествата по откриването ще се проведат до 13 януари и ще включват редица събития на открито и на закрито — в това число музикално и танцово представление и светлинно шоу вечерта на 12 януари. Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще присъства на официалната церемония на 12 януари.

По-голямата част от международното жури, което следи напредъка на градовете-кандидати, също ще е в Пловдив. В града пристига и най-многобройната делегация от над 20 града, които са били или ще бъдат Европейски столици на културата. Над 100 делегати ще бъдат в Пловдив и ще се включат активно в над 30-те събития. Специални гости ще са и членовете на екипа от Матера – другият град, които тази година носи титлата.

На самото събитие в събота се очакват около 30 000 души. На 30-метрова кула се предвижда да се проведат всички основни събития

Мерките за сигурност са драконовски.

От 17.30 ч. зрителите ще минават през 23 контролно-пропускателни пункта. Там ще има служители на полицията и жандармерията, специализирани полицейски сили, и екипи на Главна дирекция „Национална полиция“.

За сигурността в района отговаря и специално наета от организаторите софийска частна охранителна фирма. Мерките са сходни с тези при проблемен футболен мач – няма да се допускат хора в явно нетрезво състояние, нито пиротехника или оръжия. Що се отнася до внасянето на чадъри и бутилки, те ще бъдат внасяни след проверка. Абсолютно е забранена употребата на дронове в района на кулата.

Само през втората половина на 2018 година международният интерес към Пловдив отбеляза рекорд – над 60 публикации в престижни медии отразиха напредъка на бъдещата Европейска столица на културата и потенциалa на града за туризъм и бизнес. В последните няколко месеца ежедневно най-големите чуждестранни медии в партньорство с фондация „Пловдив 2019“ изготвят публикации за града. Всички те са с милионна публика – CNN, DW, RadioRai 1, New York Post, El Pais, BBC, Corriere della Sera, АRD Radio, France Télévisions, Lonely Planet, Independent и други.

…………………………………

Пловдив 2019 включва град Пловдив и целия Южен Централен регион на България, както и Варна, София и Велико Търново. Тя

включва повече от 300 проекта, като например фестивали, шоута в голям мащаб и проекти базирани в общности, структурирани около 4 теми (Сливане, Трансформиране, Възраждане и Релаксиране). Те са свързани с характерните черти на Пловдив, историята му, културното му наследство, както и предизвикателствата пред града. През годината едно от тепетата на Пловдив ще бъде превърнато във временен детски град (проект „Детски град“). Градът ще покани

посетителите да открият кирилицата чрез различни изложби и семинари (“Кирилизация”). Ще бъде представена европейска продукция на тема миграция, съвместно продуцирана от театри от Западните Балкани (“2019: Европейска одисея”).

Под мотото “Отворено бъдеще”, Матера 2019 празнува прямотата като ключов елемент за размисъл за колективното бъдеще на европейското общество, със специален фокус върху

социалното и културно приобщаване и съвместните иновации. По-интересните събития включват “Ars Excavandi”, модерен поглед върху историята и културата на скритата архитектура; “Препрочитане на Ренесанса”, пътешествие през артистичното

минало на Базиликата и Апулия; и “Поезия на простите числа”, изложение за главната роля на математиката при работата на артистите през вековете. Матера ще постави и първия спектакъл на открито на операта „Селска чест“ в сътрудничество с Театро Сан Карло.

- реклама -