билет

От днес плащаме 1,60 лв. за билет в София

От 1 юни влезе в сила новата цена на билетите за градския транспорт в София.

Въпреки протесттите, от днес вече плащаме 1,60 лв. вместо 1 лев за еднократно пътуване. Талоните за 10 пътувания поскъпват от 8 на 12 лева.

Скачат и глобите за нередовни пътници – 40 лева на място и 200 лева за акт.

Ако са ви останали от старите билети, можете да ги замените на 4 места в София до края на септември, като доплатите по 60 стотинки на билет.

Цената на картите за пътуване не се променя.

Изключение прави годишната карта, която поевтинява със 135 лева.

Въвеждат се три нови карти: „метро плюс“ (за метрото и една наземна линия с цена от 43 лева), тридневна карта за всички линии (с цена от 10 лева) и карта „София“ (тридневна с цена от 20 лева и отстъпки за посещение на музеи).

С парите от увеличението на билетите ще бъдат закупени 190 нови автобуса до 2019 г., уверяват от Столичната община. В момента средната възраст на превозните средства в София е 14 години и половина, а през 2018 г. тя трябва да падне на 7 години.

Според Центъра за градска мобилност през последните два дни на май са издадени над 4 000 карти. Близо 500 от тях са годишни. Само на 31 май са продадени почти 2 500 карти.

Всички абонаментни карти запазват досегашните си цени, като пътуването с тях излиза под 50 ст. Запазват се и цените на картите за пенсионери, ученици и студенти, които ползват отстъпки над 50%.

Във връзка с големия интерес към картите работят 18 пункта за издаване и зареждане на абонаментни карти и 52 за зареждане на карти, като се удължава работното време на някои от тях, включително в събота и неделя.

- реклама -