сн. БГНЕС

От днес PCR-тест за българи при влизане в Германия или задължителна карантина

От днес Германия въвежда нови мерки като част от превенцията срещу коронавируса. Част от мерките са насочени към влизащите в страната от три региона на България – Варна, Благоевград и Добрич.

Всички пристигащи от тези райони ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата за гражданите ще бъде в сила задължителна 14-дневна карантина. Тя ще отпадне при отрицателна проба. Тестът трябва да бъде направен до 72 часа след влизане в Германия. Допуска се тестване и в страната на тръгване, ако то е извършено от сертифицирана лаборатория и е до 48 часа преди пристигането в Германия.

Решението беше оповестено вчера. Така че пристигащите днес и утре в Германия българи от тези три региона, няма да имат време на PCR-тест и ще бъдат поставени под задължителна карантина.

Препоръчително е при отрицателен тест да се направи нов няколко дни по-късно.

Този втори тест не е задължителен, но германските здравни власти имат право да го изискат, ако смятат за необходимо. Както първият, така и евентуално вторият тест ще са безплатни.

Очаква се Германското министерство на външните работи да публикува на сайта си препоръка за въздържане от пътуване към посочените региони в България.

- реклама -