мобилни пунктове, Александровска болница, пациенти, коронавирус, изследвания
Снимка: БГНЕС

От днес: Мобилни пунктове за диагностика на пациенти със съмнения за коронавирус

До днес /петък/ пред всички държавни лечебни заведения трябва да бъдат поставени мобилни съоръжения – тип фургон, мобилни пунктове, където всеки ще може да се изследва за коронавирусна инфекция.

На място ще има медицински екип, който ще консултира гражданите при съмнения за COVID-19.

Мярката се въвежда след разпореждане на премиера Бойко Борисов.

Мобилни пунктове има вече пред повечето големи болници в София. Още в ранните часове на деня вече имаше хора пред тези в „Пирогов“ и „Александровска болница“.

Снимка: БГНЕС

Директорът на „Пирогов“ –  проф. Асен Балтов обясни в ефира на бТВ, че преди да бъдат прегледани на пациентите им се измерва сатурацията (б.р. насищането на кръвта с кислород е намалена) с пулсоксиметри и ако тя е под 90%, пациентът се преглежда с предимство.

Снимка: БГНЕС

„Понякога има над 15 души, чакащи в рамките на един час. Настаняват се във фургоните, като те изчакват в тях, за да им се направят съответните изследвания. През останалото време фургоните се ползват за взимане на бърз антигенен тест, както и за PCR“, заяви проф. Балтов.

Във фургоните може да се извършват клинични прегледи или взимане на кръв за лабораторни изследвания.

След освобождаване на място в триажната зала, пациентът се прехвърля там, а фургонът се дезинфекцира. След това му се прави рентгенова снимка и при необходимост – скенер. „След това се вижда дали трябва да бъде хоспитализиран. Ако той е в по-леко състояние му се дава рецепта и се изпраща вкъщи“, уточни директорът на „Пирогов“.

Той допълни, че чрез тази система не се смесват потоците на болни и здрави пациенти. „Централният вход на „Пирогов“ ще остане за хора със съмнения за коронавирусна инфекция, а този, който е между двете сгради – ще бъде за хора с други оплаквания. Така ще разделим потоците окончателно“, допълни проф. Балтов. През изминалото денонощие около 150 пациенти са преминали през изнесения пункт за диагностика, от тях 28 са хоспитализирани.

 

- реклама -