От днес: КАТ връчва честитки пред школата

От днес: КАТ връчва честитки пред школата. Дебнат за нарушители в първия учебен ден, без има компромис за родители, които погазват правилата.

Пътни полицаи се залагат

пред училищата в първия учебен ден, като освен да съблюдават за реда и сигурността на децата, ще връчват и неполучени фишове на родителите, научи „Телеграф“. Указанията са колкото може повече шофьори да бъдат проверени на място около школата.

Мерките за безопасност

на 15 септември са в рамките на традиционната акция „Децата тръгват на училище, да ги пазим на пътя“, която провежда МВР всяка година.

Наред с това катаджиите имат разпореждане да спират възможно най-много водачи, независимо дали за нарушение или за рутинна проверка.

Целта е да се връчат максимален брой фишове.

Причината е, че според неофициални данни към момента по пътищата у нас над 50% от водачите продължават да се движат, въпреки че в системата на полицията им се води поне един невръчен фиш.

Най-много са провиненията за нарушение на скоростните режими,

минаване на червен сигнал на светофара и нарушения на пътната маркировка.

В учебния ден постовете ще следят за родители, които докарват децата си до училище без поставен колан, с невключени къси или дневни светлини, паркиращи неправилно около дворовете на школата и други подобни нарушения.

Освен че ще ги санкционират на място,

ще им дават и невръчени досега честитки за предишни прегрешения на пътя.

Специализираната полицейска операция ще се провежда до 22 септември, а след тази дата ще има следваща, която ще е за дните около празника за Деня на българската независимост, научи „Телеграф“. От МВР

отправят апел към родителите да обърнат внимание,

като изберат най-безопасните маршрути, по които да се движи детето и как да пресича правилно. „С настъпването на есенно-зимния сезон се стъмва по-рано, затова трябват ярки и светлоотразителни облекла, които да се виждат както в светлата, така и в тъмната част на денонощието“, препоръчват от МВР и добавят, че е добре децата да не играят около места с прекалено натоварено движение.

- реклама -