От днес: Барбадос става република

Известен със своите плажове и любов към крикета, Барбадос днес ще замени държавния си глава кралица Елизабет II с настоящия си представител, генерал-губернатор Сандра Мейсън.

Барбадос получи независимост през 1966 г., на британската кралица остана суверен на острова.

Британският престолонаследник Чарлз замина за Барбадос, за да вземе участие в церемониите, на които карибската държава ще се откаже от кралица Елизабет II като държавен глава и ще стане република, съобщиха световните агенции.

В реч принц Чарлз се очаква да подчертае, че независимо от смяната на формата на управление отношенията между двете страни ще останат непроменени и връзките между тях ще останат все така добри.

За първи път от 3 десетилетия се случва британската кралица да бъде отстранена от поста на държавен глава. Мавриций – остров в Индийския океан, се обяви за република през 1992 г.

Празниците ще започнат късно вечерта в понеделник местно време и ще продължат във вторник, когато Сандра Мейсън ще положи клетва и ще встъпи в длъжност.

Постът ѝ ще е в голяма степен символичен, тъй като основните правомощия принадлежат на премиера Миа Мотли.

И преди Барбадос британски колонии са ставали републики.

Гаяна направи тази крачка в 1970 година, по-малко от 4 години след като получи независимост от Великобритания. Тринидад и Тобаго последваха този пример през 1976 г., а Доминика – през 1978 г.

Промените може да стимулират и други бивши британски колонии да се откажат от върховенството на кралицата, включително Австралия, Канада и Ямайка.

Барбадос е част от островната група Малки Антили. Той е с дължина 34 км и ширина до 23 км, като покрива площ от 432 кв.к. Столицата е Бриджтаун, това е и най-големият град.

Островът се появява за първи път в испанска карта през 1511 г. Португалците го посещават през 1536 г., но не успяват да установят свое влияние и присъствие, като единственият им принос е, че донасят диви свине за добро снабдяване с месо.

През 1625 г. англичаните завладяват острова в името на крал Джеймс I, две години по-късно пристигат първите заселници от Англия.

В момента Барбадос има население от 284 996 души, предимно от африкански произход. Въпреки че е класифициран като атлантически остров, той се счита за част от Карибите, където е класиран като водеща туристическа дестинация.

Четиридесет процента от туристите идват от Великобритания, като следващите големи групи посетители са от САЩ и Канада.

Красивите плажове и екзотиката превръщат туризма в основен местен поминък. Богаташи от цял свят ходят там, за да играят голф.

- реклама -