От червена зона: Деца над 12 у нас само с PCR

Деца над 12 години, пристигащи у нас от държава от „червената зона“, ще влизат у нас само след представяне на отрицателен PCR тест. Той трябва да е направен до 72 часа преди влизането.

Това предвижда нова заповед, издадена днес от здравния министър проф. Асена Сербезова. Правилото влиза в сила от 19 януари. Самият отрицателен тест трябва да е удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване. Или чрез равностоен или аналогичен документ.

Ако не представят такъв документ, се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде прекратена, ако лицето си направи PCR тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в България.

За децата до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат, не се изисква представяне на документи за COVID-19.

Също от 19 януари се актуализира и списъкът на държавите по цветови зони. В „червената зона“ преминават още 14 държави. Това са Австрия, Северна Македония, Сърбия, Турция, Унгария, Люксембург, Израел, Кувейт, Гренада, Гренландия, Катар, Бахрейн, Ливан и Гвиана.

- реклама -