От бяло по-бяло – учени разработиха „ултрабяла“ боя

Учени в САЩ са разработили боя, значително „по-бяла от най-бялата боя, която се предлага в момента“. Тестове, проведени от изследователи от университета Пърдю върху тяхната „ултрабяла“ боя, показват, че тя отразява повече от 98% от слънчевата светлина, съобщи Би Би Си.

Това предполага, казват учените, че може да помогне за спестяване на енергия и борба с изменението на климата.

Превръщането на покривите в „пазещи хлад” чрез боядисване в бяло е енергоспестяващ подход, който вече се въвежда в някои големи градове.

Предлаганите в търговската мрежа бели бои отразяват между 80% и 90% от слънчевата светлина, според водещия изследовател проф. Ксиулин Руан от университета Пърдю.

„Това е голяма работа, защото всеки 1% от отражение, което получавате, се превежда на 10 вата на квадратен метър по-малко топлина от Слънцето“, обясни той.

слънцето срядата

„Така че, ако използвате нашата боя, за да покриете площ на покрива от около 93 кв. м., според нас може да получите охлаждаща мощност от 10 киловата. Това е по-мощно от централните климатици, използвани от повечето къщи“, каза той.

Новата боя съдържа съединение, наречено бариев сулфат, което също се използва за производство на фотохартия и козметика.

„Използвахме много висока концентрация на частиците от съединението“, обясни проф. Руан. „И ние използваме много различни размери частици, защото слънчевата светлина има различни цветове при различна дължина на вълната.“

Колко всяка частица разпръсква светлина зависи от нейния размер, „така че умишлено използвахме различни размери на частиците, за да разсеем всяка дължина на вълната“.

- реклама -