От Боинг признаха: Има грешката в модела 737 Макс

Главният изпълнителен директор на Боинг призна, че компанията е допуснала „грешка“ с проблемната предупредителна система в кабината на модела 737 Макс преди двете смъртоносни катастрофи с най-продаваните самолети.

Председателят и главен изпълнителен директор Денис Мюленбург каза, че Боинг не е успял да комуникира „адекватно“ с регулаторните органи и клиентите. Той обаче защити широкия инженерен и дизайнерски подход към софтуера за контрол на предната част на самолета. Той се оказа в основата на разследването на произшествията, довели до спирането на полетите с този модел по целия свят.

Мюленбург призна, че компанията е допуснала грешка заради това, че не е уведомила за дефектна предупредителна светлина на кабината на 737 Max регулаторните органи и клиентите. Той уточни, че глобалните регулаторни органи разследват това.

Изпълнителният директор на Боинг, който е под кръстосан огън заради дизайна на Max и заради начина, по който се отнесе към кризата с Боинг каза, че „виждаме с течение на времето все по-голямо единство между регулаторите“, че Max трябва отново да получи разрешение за полети. Той изрази очакване, че това ще стане тази година.

Американската федерална авиационна администрация е обвинявала Боинг, че повече от година не е уведомил регулаторите, че индикатор за безопасност в кокпита на Max не работи.

Пилотите са ядосани, че компанията не ги е информирала за новия софтуер, който е свързан с катастрофите в Индонезия и Етиопия, при които загинаха 346 души.

- реклама -