учители
сн. БГНЕС

От 25 януари започва масово тестване на учителите

От 25 януари започваме масово тестване на българските учители, за да видим каква е т.нар. скрита заболеваемост и да решим как да стартираме частично присъствено обучение на учениците.

Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка с 2400 дози от ваксината „Moderna”.

Масовото тестване на учителите в страната ще се прави с антигенни тестове, уточни още Ангелов.

„Този план е коментиран с министър Вълчев. Правим го, за да видим каква е снимката на системата, за вземем информирано решение кога можем и как можем да включим учениците в присъствено обучение, защото ние сме длъжници на системата на образованието, дебело го подчертавам, най-важните системи в една държава, с които ние можем да се гордеем след време са и образованието, и здравеопазването, и трябва да полагаме усилия точно в тази посока”, посочи министърът.

Учителите ще бъдат и част от втората вълна ваксинирани, заедно с хората от домовете за възрастни хора.

Костадин Ангелов коментира още, че здравните власти обмислят промяна на ограничителните мерки от началото на месец февруари.

„И когато е ясна каква е картината с тестването на българските учители, в началото ние ще имаме една репрезентативна извадка от първите няколко дни, ще преценим каква част и кои ученици могат да тръгнат присъствено”, добави той.

- реклама -
gerb – 728×90 – 2022