От 2024: Дават ни пари срещу използвани опаковки

Пари срещу използвани опаковки. Системата ще бъде въведена най-късно от 2024 г. Тогава изтича срокът за пускането в действие на т. нар. депозитна система в България. Идеята е да връщаме използвани опаковки и срещу това да получаваме платените за тях стотинки обратно. Обещанието на екоминистерството идва, след като стана ясно, че у нас се преработват едва 31% от битовите отпадъци, предава „24 часа“. За да работят, българските рециклиращи заводи вече внасят използвана пластмаса от чужбина.

Докато голям процент от нашите отпадъци остава неусвоен, рекликлиращият бранш вече внася стари опаковки от чужбина, за да може да поддържа мощностите си. Все повече проблеми отчитат и самите производители на пластмаса. Колкото по-малко се рециклира – толкова повече тепърва ще поскъпва и тяхната продукция.

От Асоциация „Полимери” изчисляват, че само за един голям производител на пластмаса у нас са нужни около 80 хиляди тона годишно рециклиран материал. В момента толкова е общото събрано количество опаковки за страната.

Депозитна система вече се изпробва с две машини в Габрово, предаде, NOVA.

5 съвета как да бъдем по-разумни при образуването на отпадъци

- реклама -