От 20 до 30 млрд. долара ще струва връщането на Луната

Реализацията на програмата Артемида ще изисква около 20-30 млрд. долара в допълнение към средствата, които НАСА изразходва ежегодно в подкрепа на работата на МКС и изпълнението на всичките й научни проекти. Това заяви ръководителят на НАСА в интервю за CNN.

„Пълната реализация на програмата и създаването на всички условия за постоянно присъствие на Луната ще изисква около 20-30 милиарда долара. Не става въпрос за общия бюджет на НАСА, а за размера на допълнителните разходи, които ще бъдат разпределени през следващите пет години“, каза Джим Брайденстайн, настоящият ръководител на космическата агенция.

Първите слухове за възможността за изграждане на „сестра на МКС“ в орбитата на Луната се появиха през есента на 2016 г., когато се проведе затворена среща на Международната група за разработка на космически кораби ISCWG. В нейните рамки представители на петте космически сили обсъждат международни планове за изследване на космоса и за това къде ще се придвижи човечеството след извеждането от експлоатация на МКС в средата на 2020 г.

През септември 2017 г. представители на Роскосмос и НАСА официално потвърдиха тези планове и подписаха меморандум за сътрудничество при създаването на LOP-G, според който Русия трябва да създаде шлюзов модул на лунната станция. Тази година Канада официално се присъедини към тази инициатива.

В края на пролетта на тази година НАСА и Белият дом отново промениха плановете си, разделяйки лунната програма на Съединените щати, наречена Артемида, на две неравни половини.

Като част от първата, Вашингтон възнамерява да построи не цялата лунна станция, а да изпрати само един от своите модули в лунната орбита, блокът PPE, и да го използва като своеобразен „пункт“ за пилотирани експедиции до повърхността на спътника на Земята.

Изграждането и изпращането на PPE в космоса ще се извърши не от НАСА, а от първия й частен „лунен“ партньор – американската компания „Maxar“. Тази корпорация вече е участвала в разработването на космически станции в миналото, като разработи роботизираната „ръка“ Canadarm2, инсталирана на борда на МКС по поръчка на канадската космическа агенция.

Останалите модули на лунната станция НАСА планират да създадат и развият след първото кацане на астронавтите на лунната повърхност. Във втората половина на програмата Артемида орбиталната база ще бъде значително разширена и ще се превърне в своеобразна тестова платформа за подготовка за първия полет до Марс.

Интересно е, че сумите на финансовите инжекции са значително по-високи от разликата между текущия бюджет на НАСА и исканията, които агенцията е отправила към Конгреса в рамките на проекта за бюджет на САЩ за следващата година.

Освен това, ако преговорите с Конгреса по разширението на бюджета на НАСА завършат неуспешно, Уилям Герстенмайер, ръководител на дирекция „Пилотирани полети на НАСА“, предполага, че космическата агенция ще трябва да премахне други научни или климатични програми, за да изпълни всички лунни амбиции на Съединените щати.

Брайденстайн от своя страна изключва това и вярва, че други аспекти на работата на НАСА няма да пострадат. От друга страна, конгресмените демократи вече отбелязаха, че няма да позволят на космическата агенция да включи специални изменения в законопроекта, които да й позволят да „заеме“ липсващите средства от бюджетите на други отдели, тъй като те не са сигурни, че Белият дом действително се отнася сериозно към реализацията на лунната програма.

- реклама -