От 1991 г. насам: 9 връчени трети мандати, само два изпълнени

От 1991 г., когато е избрано 36-о Народно събрание, досега има 9 връчени трети мандати, но само два пъти са били изпълнени. Това изчисли bTV, цитиран от „Стандарт“.

И двата пъти мандатът е бил реализиран само, когато е получен от ДПС. През 1992 година при правителството на Любен Беров и през 2005 при правителството на Сергей Станишев.

Стоянов отказва да вземе папката, свиква се КСНС, а в рамките на същия ден БСП връща мандата. До връчването на втори и трети мандат формално тогава не се стига.

През 2005 година БСП, НДСВ и ДПС не успяват да постигнат съгласие по време на разговорите за първия мандат в рамките на 40-ото Народно събрание.

Депутатите подкрепят Сергей Станишев за министър-председател, но отхвърлят предложения от него кабинет. След връчването на третия мандат на ДПС той бива изпълнен.

ДПС получава третия мандат и след оставката

на първото правителство на Бойко Борисов в рамките на 41-ото Народно събрание. За над 30 години ДПС е получавала трети мандат четири пъти. Последно от Росен Плевнелиев през 2014 г. след падането на правителството на Пламен Орешарски в рамките на 42-ото Народно събрание.

След оставката на кабинета „Борисов 2“ през 2016 година третият мандат е връчен от Росен Плевнелиев на „Реформаторския блок“ в рамките на 43-о Народно събрание.

Президентът Радев е връчвал три пъти трети мандат, в рамките на три парламента през 2021 година, като предстои да го направи и за четвърти път. Първите две политически сили в 48-о Народно събрание не успяха да съставят правителства.

До момента Румен Радев е връчвал третия мандат само на БСП, като тази тенденция беше затвърдена за четвърти път в рамките на 2 години.

Източник: Стандарт

- реклама -