От 10 дни се знаело за готвени терористични нападения в Шри Ланка

Чужди разузнавателни служби са предупредили Шри Ланка, че се подготвят терористични нападения. Предупреждението дошло на 11 април, заяви главният полицейски началник на Шри Ланка.

Той е издал предупреждение за повишена тревога на територията на цялата страна за очаквани бомбени атаки, планирани от атентатори самоубийци в емблематични църкви в страната.

Пуджут Джаясундара е изпратил предупреждението до високопоставени лица в правителството още на 11 април.

„Чуждестранна разузнавателна агенция ни съобщи, че групировка, наречена NTJ (National Thowheeth Jama’ath) планира да извърши самоубийствени атаки срещу църкви, както и срещу посолството на Индия в Коломбо“, се посочва в предупреждението.

NTJ е радикална мюсюлманска групировка в Шри Ланка, която се появи миналата година и вече е свързана с няколко вандалски прояви срещу будистки храмове в страната.

Междувременно премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесинге заклейми серията от взривове като ги нарече „акт на страхливци“. И добави, че кабинетът му работи „по овладяването на ситуацията“.

„Призовавам всички граждани в този трагичен момент да запазят спокойствие, да останат силни и обединени“, написа премиерът в профила си в „Туитър“.

От българското министерство на външните работи съобщиха, че до този момент няма данни за пострадали българи при серията от взривове в Шри Ланка. Актуална информация се подава от посолството ни в Индия.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Индия на дежурен телефон : +919910999498., посочват от МВнР.

- реклама -