Oт 10 дни ДАНС унищожава документи в президентството, твърди скандален депутат

От 10 дни ДАНС работи в президентството – има унищожени документи, свързани с Иво Христов.

Това обяви от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Антон Тодоров, който трябваше да бъде номиниран за председател на комисията по досиетата.

Миналата седмица от управляващата партия обявиха, че ще сезират прокуратурата и службите, че шефът на кабинета на президента Радев – Иво Христов е нарушил Закона за класифицираната информация. Той е получил секретна шифрограма от посолството на България във Вашингтон, отнасяща се до проведени разговори на посланик Тихомир Стойчев с производителите на изтребителите Ф16.

Днес Антон Тодоров заяви, че Иво Христов, началник на кабинета на президента, няма още допуск до класифицирана информация.

Иво Христов

„Преди две седмици направихме специална пресконференция, на която обявихме тази информация, че Иво Христов без да има допуск до класифицирана информация е чел шифрограма. Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството. Има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС. Тези документи са свързани с четенето на тази шифрограма от човек, който няма допуск и той се казва Иво Христов“, обясни Тодоров.

По думите му там е унищожена цялата преписка между Външно министерство и президентството.

„Тогава ще трябва да обяснява кой ги е унищожавал. Докладът е много важен, тъй като става дума за похарчването на 1,5 млрд. лв. Виждаме, че ген. Радев, не президента, в своето амплоа на генерал има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор. Разликата е само в мащабите“, каза Тодоров преди да му бъде отнета думата от председателя.

БСП поиска стенограма от днешното заседание да бъде изпратен на главния прокурор, защото искат да знаят, от къде депутата от ГЕРБ разполага с класифицирана информация за операциите на ДАНС.
- реклама -