От 1 юли минималната пенсия ще бъде увеличена с 56 лв.

От 1 юли минималната пенсия ще бъде увеличена с 56 лв. С приетите текстове се гарантира, че не могат да бъдат използвани парите от Сребърния фонд за финансиране на текущи нужди

От 1 юли минималната пенсия за стаж

и възраст ще бъде 523,04 лева. Това решиха депутатите при окончателното одобрение на новото удължаване на Бюджет 2022. То влиза в сила от 10 юли и е със срок до 31 юли, до когато трябва да бъде гласуван редовен бюджет за настоящата година, казва БНР.

С приетите текстове се гарантира,

че не могат да бъдат използвани парите от Сребърния фонд за финансиране на текущи нужди.

До момента след увеличението през миналата година всеки четвърти или над половин милион души у нас взимаха минималната пенсия от 467 лв.

Това означава, че повишението е с 56 лв.

Пенсиите от 1 юли автоматично трябва да бъдат увеличени с 12% по действащото в момента “швейцарско правило” – с 50% от инфлацията и с 50% от ръста на средния осигурителен доход за миналата година. Но за промяната на социалната пенсия за старост е необходимо решение на правителството.

Вдигането на минималната пенсия по принцип става с решение на парламента.

Но с проекта за удължаване действието на бюджета от служебното правителство предлагат отговорността за повишаване на минималната пенсия да бъде прехвърлена на правителството – без значение дали е служебно или редовно.

- реклама -