От 1 септември депутатите се местят за постоянно в сградата на бившия Партиен дом

От 1 септември депутатите се местят за постоянно в сградата на бившия Партиен дом. Първото им пленарно заседание на 7 септември ще е в зала „Света София“.

Нуждата от ремонт на старата сграда на Народното събрание налага депутатите да се преместят за постоянно в зала „Света София” на бившия Партиен дом. Заседанията им наесен ще бъдат именно там като първото

е насрочено за 7 септември.

„От много години тук се намират голяма част от залите, в които се провеждат заседанията на постоянните комисии. Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт. Има доста дефекти в инженерната инфраструктура. Проблеми има с чилърите, отоплението, канализацията. Възможно е има проблеми през зимата“, обясни пред журналисти председателят

на НС Росен Желязков.

По думите му трябва да се направи сериозно обследване и да се започне една реконструкция, каквато не е правена от десетилетия. „Старата сграда е културна ценност от национално значение и трябва да бъде запазена,

като най-належащото,

освен инфраструктурата, е ремонтът на покрива, защото има сериозни течове, което вече си личи и по фасадата на Народното събрание“, добави Желязков.

Той поясни, че реконструкцията ще отнеме около 3 години. „Заседанията и комисиите ще са на едно място, а и има доста по-съвременни и добри условия за работата“, поясни още председателят на НС.

Необходимостта от промяната

среща разбирането на всички ПГ без ИТН, поясни председателят. И добави, че решение за преместване е имало още при 48-то НС, но краткия му живот попречил да се случи. Сега на председателския съвет решението било препотвърдено.

Желязков припомни, че е имало полемика за достъпа на медиите в сградата на Александър I. Тогава работните

места на журналистите

бяха на приземния етаж и нямаха възможност за контакти с депутатите. Предвижда се медиите да имат достъп до депутатите на две места – във фоайето на централния вход откъм Ларгото (от където ще влизат народните представители сутрин)

и пред пленарната зала на третия етаж.

Има и определено място за провеждане на брифинги, както и конферентна зала на втория етаж, където ще заседават парламентарни групи и ще се организират различни мероприятия. Медиите няма да имат достъп до кулоарите, в които ще са стаите на парламентарните групи.

За преместването няма да има оперативни разходи. Пултовете за гласуване ще бъдат преместени и ще бъде монтирана озвучителна система. Предстои изграждането на комуникационна видео и аудио конферентна система, което ще отнеме време.

Според него трябва да му се намери мястото на надписа „Съединението прави силата“, защото е девизът не само на НС, а и на нацията.

Припомняме, че депутатите започнаха да заседават в сградата на бившия Партиен дом през септември 2020 година като я ползваха едва 6 месеца. От тогава ремонтираната за 23 млн. лв. сграда стоя почти неизползвана.

- реклама -