Министерство на транспорта, пенсионерите, договори
кадър: БНТ

Освобождават пенсионерите в Министерство на транспорта

Министерството на транспорта и съобщенията /МТС/ прекратява договорите на пенсионерите в централната администрация и второстепенните разпоредители с бюджет към министерството. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Това са всички служители по служебно и трудово правоотношение, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към 1 декември 2021 г., както и тези, които вече са пенсионери, но до момента продължават да работят.

Според „24 часа“ освободените са 107 служители. Те са не са само служители на министерството, но и на агенции и други структури към ведомството.

При пенсионирането си служителите ще получат обезщетения в зависимост от натрупания стаж в МТС. За целта правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МТС за 2021 г. в размер на 1 241 806 лв. Средствата ще са за сметка на преструктуриране на разходи или трансфери по централния бюджет за 2021 г.

След прекратяване на правоотношенията със служителите ще бъдат предприети действия по оптимизиране на структурите и състава на министерството.

Министерството на образованието и науката (МОН) бе първото ведомство, което прекрати договорите на 25 служители в централната администрация. Това бяха всички служители по служебно и трудово правоотношение, които са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст към края на ноември 2021 г., както и тези, които вече са пенсионери, но са продължавали да работят.

Съкращаването на пенсионерите идва, след като вицепремиерът и лидер на „Продължаваме промяната“ Асен Василев заяви, че в рамките на следващата година централната администрация поетапно трябва да намалее с 30 000 души.

От Министерството на енергетиката заявиха, че при тях пенсионерите са 24 и освобождаването им трябва да се случи в рамките на годината. За обезщетения на пенсионерите в енергийното ведомство кабинетът одобри 224 200 лв.

„24 часа“ съобщава още, че в Министерството на икономиката пенсионерите и хората в пенсионна възраст, които работят са 26, а в Министерството на труда и социалната политика – 14.

- реклама -