Навални

Освободиха от затвора лидера на руската опозиция Алексей Навални

Руският опозиционен лидер Алексей Навални съобщи, че е бил освободен от московски център за задържане (спецприемник), където излежа 20-дневна присъда за организиране на неразрешен протест срещу президента Владимир Путин.

„Здравейте. Навън съм”, написа Навални в Инстаграм и публикува своя снимка на улицата.

Часът на освобождаването му беше определен така, че да се избегне струпването на журналисти пред сградата. От 20-те дни задържане районният съд е приспаднал 11 часа, през които Навални е бил задържан до произнасянето на магистратите.

Навални беше задържан на 29 септември до дома си в Москва въз основа на административно нарушение – негов пост във Фейсбук с призив да се излезе на неразрешен митинг в град Нижни Новгород.

Навални, който обяви намерението си да се кандидатира за президент през 2018, каза, че е „готов за работа” и е на път за митинг в южния град Астрахан довечера. Събитието е разрешено от властите.

Навални написа шеговито, че докато е бил в затвора е прочел 20 книги, научил няколко думи на киргизски и изпил 80 литра чай.

Фотограф, който работи с Навални по отразяването на кампанията му, публикува негова снимка докато работи в централата на фондацията си за борба с корупцията.

По-рано днес привърженици на Навални провесиха от мост близо до Кремъл транспарант с текст: „Време е да се отървем от Путин и да изберем Навални”.

Обаятелният 41-годишен юрист неформално започна кампанията си през декември и оттогава открива предизборни бюра и организира митинги в цялата страна, за да сплоти привържениците си.

Тази година той излежа присъди от 15, 25 и 20 дни за организиране на неразрешени протести срещу Путин.

- реклама -