ВТУ

Освободиха печатарите на фалшиви милиони в столичен ВУЗ – ментетата били калпави

Твърде некачествени дори за фалшиви пари се оказаха 8-те млн. долара, напечатани в двора на столичен университет от частна фирма. Това е заключението на експерти, предали справката си на разследващите, се разбра в Софийския градски съд, съобщава „24 часа“.

Там, точно в 15 часа, с белезници на ръцете в 14-а зала на Съдебната палата бяха доведени Илия Ненов и Даниела Андонова. Двамата бяха задържани преди 3 дни за напечатването на 4 млн. долара и 3,6 млн. евро.

Освен в печатницата, в дома на Ненов също били намерени фалшиви пари. Такива имало и в мазето на Андонова. Адвокатите им не отрекоха, но атакуваха качеството им.

Експерти посочили, че хартията е различна с оригиналната, не са използвани техники за дълбок печат и релеф, няма защитни влакна, а защитната лента е отпечатана, а не вградена в пергамента.

„Предоставените екземпляри са фалшиви, но не представляват подправени парични знаци. Не са изготвени на хартия, близка до оригиналната, липсват защити“, каза съдията и пусна двамата на свобода с мерки за неотклонение „подписка.

Решението не е окончателно, прокуратурата може да го атакува пред Софийския апелативен съд.

- реклама -