Манинг

Освободиха от затвора информатора на Уикилийкс Челси Манинг

Американският войник Челси (Брадли) Манинг, който предаде на „Уикилийкс“ повече от 700 000 военни и дипломатически документи и видеофайлове за военни операции на САЩ в Ирак излезе от затвора.

Това стана възможно, след като в края на мандата си Барак Обама намали неговата присъда.

Манинг влезе в затвора като мъж, излиза жена

Военният бе осъден на 35 години затвор за издаване на държавна тайна, от които фиктивно излежа 7 години. Ден след обявяването на присъдата, Брадли заяви, че още от дете се чувства жена и от тук насетне иска да бъде наричана Челси.

Часове преди освобождаването от военния затвор, Маннинг разпространи публично съобщение:

“За пръв път мога да видя бъдещето си като Челси. Мога да си представя да живея като човека и жената, която съм. Свободата беше нещо, за което само можех да мечтая. Сега свободата е нещо, което отново ще мога да изживея, след 7 години сред цимента и зад решетките. Тук не ми разрешаваха да бъда жена, насила ме подстригваха. Винаги ще бъда благодарен на моите защитници, на президента Обама и на всички незнайни хора по света, които ме подкрепяха в тези тежки моменти.”

Това е най-голямото изтичане на секретна информация в САЩ

Обама помилва Манинг, тъй като по думите му наложеното наказание е било твърде сурово.

„Манинг излежава значително време суровата присъда. Справедливостта възтържествува“, заяви той, обявявайки решението си за помилване.

Освобождаването на Челси бе едно от условията на основателя на Уикилийкс Джулиан Асанж да се завърне в САЩ.

- реклама -