Лула да Силва затвор посрещане

Освободиха от затвора бившия президент на Бразилия Лула да Силва, хиляди го приветстваха

Освободиха от затвора бившия президент Луис Инясиу Лула да Силва, който излежава присъда за корупционни престъпления.

Федералният върховен съд на Бразилия взе решение, което позволява на бившия президент бъде свободен до окончателното разглеждане от всички инстанции на обжалванията по делото.

Лула да Силва беше посрещнат от ентусиазирана тълпа от негови привърженици, след като напусна затвора. Хиляди привърженици на Лула, някои просълзени от радост, го приветстваха пред сградата на федералната полиция в Куритиба, където той изтърпяваше присъда си. Лула да Силва затвор посрещане

„Искам да продължа да се боря за подобряването на живота на бразилския народ“, заяви пред събралите се бившият държавен глава, който нарече настоящия президент Жаир Болсонаро „елитист“ и го обвини в „криминализиране на левицата“. 

74-годишният Лула да Силва беше вкаран в затвора през април 2018 г., след като беше осъден за корупция и пране на пари.

Първоначалната му присъда от 12 години беше по-късно намалена на 8 години и 10 месеца.

Присъдата на Лула да Силва му попречи да участва в президентските избори през октомври 2018 г. и отвори пътя за избирането на десния кандидат Болсонаро, който назначи съдията по случая – Сержио Моро, за министър на правосъдието. Освобождаването на бившия президент е само временно, докато не приключи обжалването на присъдата му.

- реклама -