"Евър Гивън", контейнеровоз, Суецки канал,
сн. БГНЕС

Освободиха контейнеровозът „Евър Гивън“, блокирал Суецкия канал за шест дни

Контейнеровозът „Евър Гивън“, който блокира движението през Суецкия канал за шест дни през март и беше задържан от Египет за около 100 дни, днес вдигна котва.

Това стана възможно след като египетските власти се споразумяха с японския корабособственик да ги обезщети, предаде Франс прес.

Гигантският плавателен съд с капацитет 200 000 тона задръсти движението по канала на 23 март, което създаде сериозни проблеми за международната морска търговия и причини на Египет значителни финансови загуби.

„Евър Гивън“ стоеше закотвен в Голямото горчиво езеро в средата на Суецкия канал от 29 март, когато движението по канала беше възстановено.

Журналист на АФП съобщи днес, че контейнеровозът се движи на север към Средиземно море.

В неделя египетските власти съобщиха, че е постигнато споразумение за обезщетение, но не разкриха за каква сума са се договори страните след неколкоседмични преговори.

Според Администрацията на Суецкия канал задръстването на ключовия за търговията морски път е причинило на Египет загуби от 12 до 15 милиона долара на ден. В този период бяха блокирани общо 422 кораба, натоварени с 26 милиона тона стоки.

- реклама -