Спутник

Освободиха гл. редактор на „Спутник” в Истанбул

Главният редактор на руския „Спутник“ на турски език – Махир Бозтепе е освободен, след като днес бе задържан в полицейския арест, съобщи неговият работодател.

Освобождаването е след проведен телефонен разговор между руските и турските външни министри, твърдят руските медии.

Според турската държавна Анадолска агенция Бузтепе е задържан като част от разследването за „обида на турската нация и турската държава“ и „подкопаване единството и държавната цялост на страната“.

Полиция влезе днес в сградата на „Sputnik” в Истанбул около 13:20 ч. Представителите на реда са поискали среща с представители на агенцията. В този момент там е имало само дежурни репортери. Полицията е отказала да напусне редакцията на медията, докато не се срещнат с официални лица. Те твърдят, че повод за акцията е статия, публикувана вчера, в която „Sputnik” нарича провинция Хатай „открадната“. Провинцията е интегрирана в Турция през 1939 г. след оттеглянето от владение на Франция, която след това разрешава на Лигата на нациите да управлява Сирия. Целта е била осигуряване на неутралитета на Анкара по време на Втората световна война.

По-рано днес в Анкара бяха задържани и трима журналисти от „Спутник”, които по-късно бяха освободени. съобщава „Вашингтон Поуст”.

- реклама -